Вашият проблем

болки в корема и кръста

           Болките ниско в корема и в кръста наричаме тазови болки. От тазови болки (без да броим болките по време на бременност и раждане) се оплаква всяка трета жена.
            Според времето на поява през менструалния цикъл, тазовите болки биват циклични или ациклични.

            Цикличните болки са спонтанни и се явяват винаги в определен момент - по време на менструация, преди менструация, в първите дни след менструация, в средата между две менструации. Типичен пример за такава болка е болката, изпитвана в деня на овулация. С изключение на

  • болки, които се усилват с всеки изминат ден на менструацията (характерни за ендометриоза)
  • болки, които се явяват малко преди менструация и изчезват малко след края й (характерни за тазова възпалителна болест)

цикличните болки рядко са свързани с тежко заболяване на половите органи.

            Ацикличните болки не зависят от менструалния цикъл. Те могат да бъдат спонтанни или провокирани. Спонтанни ациклични болки често са свързани със заболяване на половите органи -- например, тазовата възпалителна болест може да предизвика както циклични, така и ациклични болки. Не по-рядко, обаче, ацикличните тазови болки са причинени от изменения извън гениталиите (апандисит, колит, песъчинки в пикочните пътища, дископатии и мн.др.) За провокирани ациклични болки говорим тогава, когато болките се предизвикват от външни влияния – полово сношение, физически натоварвания, простуда.

             Жената трудно може да определи точно кой орган я боли. Съществуват следните ориентири:

  • Болка в областта на кръста и опашната област говори за произход от маточните връзки.
  • Болка около пъпа говори за произход от яйчниците.
  • Болка в най-долната част на корема говори за произход от матката или маточните тръби. Такава болка често се излъчва към хълбоците, към кръста, към външните полови органи или ануса, към крака (горната част на бедрото).

     
            Усилване на болките по време на сън е аргумент в полза на психогенен произход, например при депресивна болест. Усилване на болките по време на полов акт, напън, кашлица и през втората половина на менструалния цикъл говори за вероятно гинекологично заболяване. Съчетание на тазовите болки с главоболие (мигрена), смущения в уринирането, пристъпи на задух или стомашни киселини може да има при лабилност на нервната система, често свързана със стресови състояния. Неповлияването на болките от физическа активност насочва към произход от страна на гръбначномозъчните нерви (дископатия или някакъв вид невралгия).